Promocija knjige Osijek Snapshots _ Filip Bojović

MMML Studio_Promocija knjige (1 of 1)-16

U četvrtak, 18. listopada 2018. u 20:30 sati, u prostoru Caffe Bar Peppermint (Vrt Jagode Truhelke 3, 31000 Osijek) održala se promocija fotoknjige ‘Osijek Snapshots’ grafičkog dizajnera i fotografa Filipa Bojovića. Prva je ovo knjiga koju objavljuje Udruga UKRO u sklopu projekta MMML Studio, a nastala je u sklopu prvog rezidencijalnog programa održanog u listopadu 2017. Također, uz promociju je predstavljen i dio fotografija Filipa Bojovića nastalih tjekom prvog rezidencijalnog programa.

Rezidencijalni program sastojao se od Bojovićeva bilježenja Osijeka analognim fotoaparatom što je uključivalo intenzivni četverodnevni obilazak svih dijelova i kutova Osijeka. Rezultat su toga tri „ispucana“ filma koja sadrže stotinjak analognih fotografija, a koje predstavljaju zabilješku Osijeka iz nesvakidašnje perspektive. Pored analognog fotografskog zapisa, Bojović je paralelno fotografirao i u digitalnom zapisu vlastitim mobitelom. Fotografirani sadržaj ne odgovara stereotipnom prikazu grada kakav nam je najčešće prezentiran, nego je naglasak na gradu kao cjelini koja se ne sastoji samo od „oku privlačnog“ centra, već i od rubnih dijelova s kojih vidimo nepreglednu vizuru ravnice ili, pak, širi centar grada kojim dominira devastirana tvornica sa svim svojim nedaćama i oronulim fasadama podsjećajući nas na vrijeme koje je iza nas, ali i na ono koje trenutno živimo. Prikazujući zgradu izbušenu šrapnelima, derutne klackalice na dječjem igralištu, devastirani i zarasli interijer nekadašnje tvornice pa potom prodavačicu cvijeća na osječkom korzu, Bojović daje iskren i precizan pogled na Osijek. Kroz objektiv vidi grad s njegovim manama, ali i vrlinama, s jedne strane sirov i kritičan, a s druge gotovo romantičan.

MMML Studio_Promocija knjige (1 of 1)-25

PODACI O KNJIZI
Nakladnik: UKRO / Udruga za kreativni razvoj Osijek
Za izdavača: Mario Matoković
Urednik: Filip Bojović
Uvodni tekst: Mario Matoković
Prijevod: Ivan Horvat
Dizajn: Filip Bojović
Tisak: Repro Print
Naklada: 150 komada

Posebno se zahvaljujemo Ivanu Horvatu, Kreativnoj agenciji Adverta, Studiu 33, Bamboo Lab-u i Print Studiu Osijek koji su doprinijeli realizaciji ovoga projekta.

Ukoliko ste zaiteresirani za kupnju knjige, molimo vas da nas kontaktirate na info@mmmlstudio.com.

Fotografije knjige

Advertisements